small-linkedin-logotriggerpoint


 Aangesloten bij:

Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten

 

    logo_srbag    

 

      

 

    

 

 

 

 

 

Meer over Triggerpoints

Afdrukken

Wat zijn triggerpoints

  • zijn kleine verkrampingen of "spierknopen" die spanning op de spier geven;
  • het voelt aan als een (pijnlijke) harde plek in een spier;
  • het zorgt ervoor dat de spier ook in rust niet kan ontspannen;
  • geeft vaak hekenbare pijn als je erop drukt;
  • heeft meestal uitstralende pijn in een herkenbaar patroon.
    Zo kan pijn in de arm worden veroorzaakt door een spier in altde nek.
    Pijn in de onderrug kan voortkomen uit de billen, de buikspieren en zelfs de kuiten.

 

 


Hoe ontstaan triggerpoints
Triggerpoints kunnen ontstaan als spieren op een onjuiste manier worden gebruikt: een verkeerde (werk)houding, repeterende bewegingen, een (acuut) trauma, inactiviteit (bijv. gips), of te zware inspanning. Factoren als voeding, ziekte, stress e.d. kunnen de triggerpoints in stand houden. Vanuit één triggerpoint kan er een keten van verstoringen ontstaan.

De gevolgen van triggerpoints
Een triggerpoint in een spier verkort de spier. Dit zorgt voor meer spanning op de spier wat weer kan leiden tot klachten als pijn, stijfheid, minder beweeglijkheid. De verhoogde spierspanning kan weer zorgen voor aanhechtingsproblemen, inklemming van bloedvaten en zenuwen en tintelingen. Zo kunnen triggerpoints leiden tot klachten als hoofdpijn, pijn in nek, schouder en rug, RSI/Kans, tennisarm, duizeligheid, hoofdpijn, fybromyalgie e.d.

Behandeling van triggerpoints
De behandeling van triggerpoints is een wetenschappelijk goed onderbouwde therapie waarvan dr.Janet Travell de grondlegger is. In Amerika is deze therapie al volop bekend en succesvol, maar in Nederland staat deze nog in de kinderschoenen. Ook in Nederland is inmiddels bekend dat klachten die door triggerpoints zijn onstaan, goed te behandelen zijn. De behandeling bestaat uit het opsporen en behandelen van triggerpoints. Instructie voor zelfbehandeling en oefeningen voor ontspanning maken deel uit van de behandeling. Het is makkelijk zelf te leren en kost slechts enkele minuten per dag. Hiermee kunt u zelf een bijdrage leveren  aan het verbeteren van uw gezondheid. Ook het zelfbewustzijn neemt toe, waardoor het herstel sneller verloopt. ,

 Wil je meer weten over triggerpointtherapie of een afspraak maken? Neem contact op met Henriëtte Huberts.